12-05-2016 | Администратор |

Тази новина е в отговор на две независими едно от друго съобщения, получени от граждани на Община Сливница, в последните 12 месеца. Наши читали ни сигнализираха, че са забелязали използването на дронове (дистанционно управляеми хеликоптери, квадрикоптер, хектакоптер, октакоптер), най-вероятно с цел шпионаж и извършване на кражби.

Drones spying (© http://psicorps.weebly.com/page--26--drones-and-unmanned-aerial-vehicles.html)Възможностите на дроновете са най-разнообразни и към момента в България няма защита от такива средства. Няма закон, който да регулира или регистрира собствениците на такива устройства. Няма работеща съдебна система, която да ви позволи за няколко месеца или година-две да осъдите даден нарушител. Накратко – сами сте пред това предизвикателство!

Дроновете могат да носят камера, подслушвателно устройство и дори има по-големи дронове, които се използват за военни цели (т.нар. безпилотни бойни самолети)! Накратко – почти няма лимити и всичко може да бъде приспособено към един дрон, в зависимост от целите.

Вижте също:   Воден теч по пътя към оня свят в Сливница

Можем да даден няколко съвети, за предпазване от шпионаж (вкл. и при използване на дронове):
– Не разгласявайте (вкл. по телефон или в социалните мрежи в Интернет) дори на ваши близки, когато планирате да отсъствате от дома си. Напълно възможно е вашият телефон да бъде подслушван!
– Ако забележите дрон и имате притеснения – не пречи да сигнализирате на тел. 112. Колкото повече хора сигнализират, толкова по-скоро ще бъдат предприети мерки за регулация.
– Можете също така да се обедините със съседи и заедно да предприемете определени непопулярни мерки срещу дроновете (можете да разтърсите в интернет или да попитате в специализирани магазини). Доколкото ни е известно – сваляне на дрон над ваш имот не следва да е незаконно, но „методът на сваляне“ трябва да бъде безопасен за околните!

Вижте също:   Местни избори 2015 в Сливница и референдум

Ако имате други препоръки, пишете ни коментари, за да обновяваме тази статия с още полезна информация.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!