28-04-2015 | Людмил Ставрев |

Хандбалният отбор на Сливница за девойки до 19 години завърши на второ място в Държавното първенство по хандбал за 2014/2015г. Държавния финал се проведе в зала Арена Сливница от 24 до 26 април 2015г.

В първата фаза от финала отборите бяха разделени в 2 групи. Първите 2 отбора от всяка група се класират на полуфиналите. Домакините от ХК „Ники Спорт“ Сливница записаха 3 победи и заеха първото място в групата си.
Особено оспорван и важен се оказа първия мач – срещу ХК „Етър 64“ В.Търново. Сливничанки измъкнаха победа с гол разлика – 23:22, с което избегнаха най-силния отбор на полуфинала и имаха шанса да спечелят по-благородни медали от своите противнички от Велико Търново.

Полуфинал

Благодарение на първото си място в групата, на полуфинала отбора от Сливница се изправи срещу втория в другата група – ХК „Панагюрище“. Мачът бе доста оспорван и подобно на други мачове между двата съперника се реши едва след средата на второто полувреме. Домакините имаха подкрепата на публиката и отбелязаха над 10 гола от бързи контраатаки в целия мач! Това се оказа решаващото предимство, с което хандбалистките от Сливница успяха да надделеят. За Панагюрище се отличи Йорданка Тодорова, която по-късно стана голмайстор на първенството, отбелязвайки най-много голове във вратата на домакините.

Трябва да цитираме и мнението на треньорите на отбора от Панагюрище (източник):

Мачът започна много оспорвано. До петнайстата минута на първото полувреме нашият отбор ръководеше играта и постоянно водеше в резултата,докато дойде намесата на съдиите. Започна брутално съдийство в подкрепа на домакините и първото полувреме завърши с аванс от два гола за Сливница. Второто полувреме продължи гаврата на съдиите с нашия отбор-залогът е много голям,който победи -отива на финал. И така, въпреки добрата игра на нашите момичета, факторът “съдии” бе решаващ и домакините спечелиха така важната среща с резултат 30:23.

Към този коментар можем само да кажем (като пълни непрофесионалисти в хандбала), че срещу други отбори Сливница не успя да направи толкова много бързи атаки, колкото срещу Панагюрище! Това го наблюдаваме за 2-ри или 3-ти мач срещу Панагюрище за последните 2 години. Може би просто треньорите трябва да си вземат поука и да инструктират своите състезателки да се връщат бързо и да предотвратяват тези лесни попадения. Дори най-добрата вратарка на първенството Тотка Дойкинова от Панагюрище не успя да спаси повече от 2-3 изстрели към вратата си от тези (около 15) бързи атаки.

Вижте също:   Местни Избори 2011 в Община Сливница - кампанията завърши. Резултати от местни избори...

В други полуфинал победителят в другата група ХК „Бъки“ Габрово спечели срещу ХК „Етър 64“ с 26:17 и се класира на финала.

Финал

На финала се изправиха един срещу друг отборите от ХК „Ники Спорт“ Сливница и ХК „Бъки“ Габрово. И двата отбора бяха с по 4 победи до момента, без загуба. Мачът започна с превъзходство на габровчанки, които постоянно водеха в резултата с няколко гола и постепенно увеличаваха преднината си. На полувремето резултатът бе почти съкрушаващ – 20:13 в полза на отбора от Габрово, след няколко грешки на нашите в края на първото полувреме.

През второто полувреме хандбалистките от Сливница опитаха да натиснат, но така и не успяха да намалят изоставането си и вместо това допускаха леки грешки в атака. Контузии на водещи хандбалистки в отбора и малката резервна скамейка даде съществено предимство на гостите. Сливничанки не успяха да направят почти никакви бързи контаатаки – едно от силните им оръжия досега.

В защита нашите не успяха да се противопоставят и допуснаха прекалено много голове, което се оказа решаващо. Противничките от Габрово бяха много разнообразни в нападение през целия мач и бележеха почти всяка втора атака. Крайният резултат е 42:31 в полза на ХК „Бъки“ Габрово и те напълно заслужено спечелиха титлата в първенството.

Поздравления на всички отбори за борбената игра! Браво!

Видео: атака 1, атака 2, атака 3, атака 4 и атака 5.

Резултати от изиграните срещи в зала Арена Сливница

24.04-2015г. /петък/
ХК „Нове 99“ гр.Свищов – ХК „Бъки“ гр.Габрово /18:32/
ХК „Етър 64“ гр.В.Търново – ХК „Сливница“ /22:23/
СКХ „В.Левски“ гр.Н.Пазар – ХК „Панагюрище /12:22/
ХК „Хасково“грХасково – СКХ „Шумен 98“ гр.Шумен /33:20/
ХК „Нове 99“ – СКХ „В.Левски“ /18:23/
ХК „Бъки“ – ХК „Панагюрище“ /32:18/
ХК „Етър 64“ – ХК „Хасково“ /32:24/
ХК „Сливница“ – ХК „Шумен 98“ /20:14/

25.04.2015г. /събота/
ХК „Бъки“ – ХК „В.Левски“ /25:10/
ХК „Панагюрище“ – ХК „Нове 99“ /28:18/
ХК „Сливница“ – ХК „Хасково“ /30:21/
ХК „Шумен 98“ – ХК „Етър 64“ /7:24/
ХК „В.Левски“ – ХК „Шумен 98“ /27:11/
ХК „Нове 99“ – ХК „Хасково“ /29:34/
ХК „Бъки“ – ХК „Етър 64“ /26:17/
ХК „Панагюрище“ – ХК „Сливница“ /23:30/

Вижте също:   Асфалтиране на улици в град Сливница

26.04.2015г. /неделя/
ХК „Шумен 98“ – ХК „Нове 99“ /20:29/
ХК „В.Левски“ – ХК „Хасково “ /28:32/
ХК „Панагюрище“ – ХК „Етър 64“ /24:31/
ХК „Сливница“ – ХК „Бъки“ /31:42/

Медийно отразяване на събитието

Трябва да кажем няколко думи и за отразяването на такива спортни (вкл. и други обществени) събития в Община Сливница. Поради отсъствието на екипа на Slivnitsa.com от първите мачове на финала, не успяхме да публикуваме актуални резултати от мачовете и съответната програма за полуфиналите и финалите по часове. За съжаление като единствена медия в Сливница, няма откъде другаде да намерим такава информация. Не намерихме резултати и на страницата във фейсбук на ХК „Ники Спорт“ Сливница, нито на сайта на Община Сливница. Все още пък няма сайт на зала Арена Сливница…

Добре би било организаторите на такива спортни мероприятия, да създадат нужната организация и да публикуват актуални резултати и класирания на своите публични страници и сайтове, за да могат хората в Община Сливница да разберат кога е следващия мач, срещу кого ще играем и т.н. Така ще се осигурява по-голяма подкрепа за домакините и в същото време повече хора ще могат да наблюдават тези мачове и мероприятия.

Не е достатъчно отделни хора просто да публикуват нещо във фейсбук профила си, защото най-често това е неоткриваемо за търсачките и съответно – неработещо за масовата общественост. Не е достатъчно да бъде публикувана новина в общинския вестник след около месец и половина…

Поведение на публиката (след края на мачовете)

Както в мачовете волейболния Марек, така и при мачовете на хандбалния отбор, много ясно се вижда „селското/грозното“ отношение на публиката в зала Арена Сливница – в края на мачовете много хора от публиката ‘бързат да си тръгнат’, вместо да изчакат 3-4 минути и да поздравят отборите за борбената им игра и за доставеното удоволствие да наблюдават съответния мач.
Понякога има награждаване, не е хубаво да играеш пред пълни трибуни, а пък да няма кой да те поздрави за спечеления медал или купа!

Хора, моля покажете малко уважение към отборите и състезателите, и ги поздравявайте в края на всеки мач (независимо от резултата)! Все пак спортът го има заради публиката!

Вижте също:   Официално откриване на спортна зала "Арена Сливница"

Също така, по време на контролни срещи напр. волейбол, при резултат 3-0 за единия отбор, мачът може да продължи и да се изиграят 5 гейма, според предварителна уговорка между треньорите! Не бързайте да си тръгвате при 3-0, а изчакайте играчите да ви поздравят и да ви благодарят за присъствието – това означава, че мачът е свършил!

Подобрение в организацията на зала Арена Сливница

На първо място трябва да споменем, че чисто новата зала Арена Сливница има страшно лошо и некачествено озвучаване! На всяко мероприятие, което няма свое си озвучаване (т.е. допълнителна уредба и тонколони), просто не се чува какво се говори по микрофона. Не вярвам 300 души да са за преглед при специалист „уши, нос и гърло“ – не, този път повредата не е в нашия телевизор! 🙂 Добре е да се помисли в тази посока…

Безопасност – на събитие с над 100 души би следвало да бъде осигурена добра безопасност. Страшно странно е вратите на залата да бъдат заключени отвътре, и в случай на пожар или друга тревога, хората да не могат да излязат! Някой се разписва за безопасност и носи цялата тази отговорност, но нека си свърши работата и да осигури безопасността на състезатели и публика.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!