28-04-2013 | Администратор |

Обвиняваме децата, че правят неразумни неща, а всъщност – по-голямата вина е в нас.

Ето само някои от нещата, за които се сещам на първо време, и които никога не трябва да правите. Още повече в присъствието на наследниците си:

  1. Возене на малки деца на предната седалка.

Ето извадка от Закона за движението по пътищата:
Чл. 133. (2) (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.

От същата извадка, ясно се вижда, че до 12 годишна възраст децата не трябва да се возят дори на задна седалка на мотоциклет, а какво остава сами да го управляват. И тук да спомена реална ситуация от родителска среща в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, когато едно дете 3-ти клас дало мотора си на друго дете, 3-ти клас, и то от своя страна бутнало трето дете 2-ри клас… Един баща каза, цитирам „Моето дете ще си кара каквото поиска. Щом имам пари да му взема мотор – ще кара!“. Каза го на полицая, в присъствието на всички родители и част от учениците на родителската среща.
Често виждам малки деца, подпрени на таблото на колата сутрин, когато родителите им ги закарват до началното училище. Децата не са виновни в никакъв случай.

  1. Неизползването на колани е повече от нежелателно. Давайте пример на подрастващите, като поставяте колана си първи. Не тръгвайте докато всички не са се вързали. При изключително високи скорости и коланите не помагат, но това е тема на друга точка.
  1. Сливница не е изрично упоменат в ЗДП град, в който главните улици да имат предимство пред второстепенните такива. И тук важат знаците, а ако няма знаци, то този който е отдясно има предимство.
  1. Пешеходните пътеки са направени, за да преминават пешеходци по тях. Неспирането на пешеходна пътека първо води до предпоставка за тежки инциденти с фатален край, и второ показва ниска култура. Да не говорим, че ако го направите пред очите на дете, това е престъпление срещу бъдещето на човечеството.
  1. Високата скорост увеличава предпоставките за смъртни случаи.
Вижте също:   МОН направи грешка с вируса? Всички ученици и учители, заедно с родители и роднини, в масов експеримент!

Не показвайте на никого, дори на себе си, че можете да карате като Кими Райконен. Нито Вие сте като него, нито колата Ви е като неговата. Ако возите дете с 150 км/ч, то ще си мисли, че така се кара по принцип и рано или късно само ще кара по този начин…

  1. Купуваме стари автомобили и мотори.

Всички казват на децата си следното: „Първата кола ще ти е тази, пък догодина ще ти купя друга – по-мощна.“ Често „тази“, е някакъв таралясник, от който друг се е опитал на всяка цена да се отърве.

  1. Пушене в колата. Колкото и да Ви се пуши, осъзнайте, че първо вредите на себе си, второ на всички в автомобила (белите дробове на децата не са Вашите бели дробове), и трето – създава предпоставка за произшествия, поради ниска концентрация.
  1. Говорене по телефона. Виж т. 7.
Вижте също:   Концерт по случай "Денят на Европа" в читалище Съзнание Сливница

Силна музика в колата. В повечето случаи чалга и сръбско, в която простотията и високите скорости са поставени на пиeдестал.

  1. Неправилно паркиране и спиране пред магазини. Тука ми е удобно – тука спирам… Само елате сутрин на автобусната спирка в центъра и ще се убедите как не трябва да се спира. Бащи спират, оставят отворени вратите на колите, детето на предна седалка – разбира се без колан, мотора работи, а нашия отива да се реди на опашка за кафе с цигара…
  1. Синдром „Всички КАТ-аджии са ми приятели“. Приятели са, докато не отсечеш стълба…
  1. От една бира ми няма нищо. Пък е и под минималната норма. Аз съм виждал хора, дето след една бира (често преуморени), качват децата и карат с 150 на зиг-заг…
  1. Дрифтинг и свирене на гуми на площада. Без коментар…

5 коментара и връзки към “Да спрем войната, която сами започнахме”

  1. Светлана Матеева каза:

    Поздравления за автора на статията!Грамотна и точна публикация по изключително трагичен повод!Следя всичко, което се случва в родния ми град, макар и толкова отдалеч и почти ежедневно научавам тъжни новини!Много,много трябва да се промени мисленето на родителите,за да се промени поведението на децата!Още веднъж – БРАВО за статията!

  2. ася каза:

    абсолютно вярна статия.семейството и примера са тези от които децата копират.после пак семейството ги глезиме като малки,и ..като пораснат ни показват резултата от възпитанието което сме им дали.всички бели тръгват от домащния „уют“.но ако имаше закон да ни глобяват нас родителите заради грешките на децата ни както е някъде другаде по света да видиш как ще се оправи положението,а то…вечната конкуренция в бг аз имам повече от съседа и ето нещата до какви финали идват.

  3. За един ден каза:

    РПУ-Сливница трябва безкомпромисно да наказва простаците,които в центъра,пред очите на стотици граждани паркират не къде да е ,а върху пешеходните пътеки ,а и затапват скосяванията за инвалиди и детски колички.Ако КАТ имат някакъв месечен план за глоби,могат напълно справедливо да го изпълнят за един ден в центъра около съвета,банките и читалището.

  4. Сливница каза:

    Напълно подкрепям последния коментар, но за съжаление – Сливница е „град“ само на хартия, а правилата за движение се спазват колкото „на село“…


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!