21-02-2013 | Людмил Ставрев |

2013.01.22-chess-in-school-slivnitsa-06От 26 октомври 2012г. в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” град Сливница се откри учебната година по програмата на Европейския Шахматен Съюз (ЕШС) “Шах в училище”. Училището в град Сливница бе първото в целия европейски съюз, което въведе шахмата като част от програмата си за обучение, след като 80 от общо 256 деца от начален етап на основно образование (1-4 клас) избраха да изучават шахмат в училище. В програмата влизат както ученици от 1-ви до 4-ти клас, така и ученици от 5 и 6 клас.

Медийният интерес към първото училище, въвело шахмата в училище по тази програма също бе голям. От българските медии Труд, 24 часа, Азбуки и няколко електронни медии проявиха интерес и направиха репортажи…, а от чуждите медии – немската телевизия ZDF направи видео репортаж, достъпен за преглед в Интернет (виж видео).

Трябва да призная, че преди да посетя няколко учебни часа на децата, бях доста скептично настроен към цялата програма “Шах в училище”, дотолкова че тя е един вид задължителна. Очаквах, че голям брой деца ще бъдат “принудени да учат” шахмат цял срок (или цяла учебна година), въпреки тяхното желание (знаете, че децата понякога бързо се отказват от това, което до преди дни са искали много и сами са избрали…). След разговори с г-жа Божкова, дългогодишен директор на училището, стана ясно, че децата учат шахмат като СИП – те сами решават дали искат да го учат като допълнителен час, така че задължителния характер тук отсъства…

След като посетих няколко учебни часа, с деца от различна възраст, осъзнах че шахмата в училище не се възприема толкова негативно, колкото аз очаквах. Това наистина е много добре, защото най-важното е децата да имат интерес към шаха!

Прилагам няколко снимки от посетените часове, които публикувам с разрешението на децата:

Заб. към родители и настойници: Ако имате желание да премахнем дадена снимка на вашето дете, моля свържете се с нас или напишете коментар.

Вярвам, че шахматното изучаване в училище е подходящо най-вече за по-малките, защото те са по-дисциплинирани и по-лесно се нагаждат към всичко ново около тях. Те не биха попитали “За какво ми е да уча шах, след като няма да ми трябва в живота?” и са по-склонни да изпълняват указанията на своите учители. Шахматът все пак остава разтоварващ предмет.

Предимствата на изучаването на шахмата от ранна детска възраст са много:

  • шахматът на първо място спомага изключително много за развиването на аналитичното мислене, въображението – учи децата да използват мозъка си, да мислят логично; повишава техния интелект и IQ;
  • в зависимост от методиката на обучение, децата могат да са стимулирани да тренират паметта си – да запомнят поредица от ходове, позиции и др.;
  • шахматът учи децата да взимат самостоятелни решения (!) – те стават по-решителни в живота, не се страхуват да експериментират, взимат решения и понасят последиците от тези свои решения. Те ще бъдат по-предприемчиви когато пораснат…;
  • шахматът е игра за забавление – в голямата си част, децата ще останат просто любители в шахмата. Те ще се забавляват играейки по цели часове…;
  • шахматът е спорт – децата ще се научат да се съревновават срещу своите опоненти, ще опитват да докажат, че знаят повече, че са по-умни, че могат повече… В живота ще бъдат по-конкурентни.
  • шахматът прави хората социални – те се срещат и разговарят с различни хора. Те ще се забавляват играейки шах с роднини, приятели, познати и дори непознати…;
  • шахматът обединява различните етноси – това ще бъде едно общо забавление;
  • шахматът скрепява семейството – всяка вечер, събота и неделя могат да играят със своите родители, баби, дядовци и роднини;
  • шахматът може да бъде много интересен като предостави възможност за екскурзии – ако децата взимат участие в ученически или други спортни състезания, на тях ще им се налага да пътуват в България и дори в чужбина, което освен спортната страна, има и развлекателна такава.
Вижте също:   Йордан Асенов от Сливнишки Герой записа 2 победи в шах турнири през 2011 година!

Остава въпросът дали изучаването на шахмата трябва да бъде обвързано с оценка или да се приложи друга методика за оценяване…? В края на срока, всички деца изучаващи СИП трябва да получат оценка – това е по закон в България.
Но не всички деца ще имат еднакво желание за шахматно обучение, а на някои деца просто няма да им се отдава да играят добре шахмат! По тези причини изглежда цифровата оценка на децата е един недостатък на това обучение в училище, което може би ще бъде променено в следващите години…

В началото на обучението е лесно за оценяване на знанията – когато едно дете изучава как се местят фигурите и то научи тези правила – това може да се провери и оцени.
Когато децата напреднат и вече трябва да се оценяват техните резултати – трябва ли да бъде въведен някакъв шахматен коефициент в училище или да се ползва националния шахматен коефициент (т.нар. ЕЛО) – това е нещо, което трябва да бъде помислено за следващи години…!?

В момента за обучението на децата в Сливница са нужни 2 основни неща:

1. за начинаещите е нужно демонстрационно шахматно табло, което да позволи на обучаващия да показва ходове, едновременно на всички деца. Това може да бъде заместено и от проектор, но той е нужен само за уроци за напреднали…

Вижте също:   Преговори за по-ниски цени на разговори в роуминг със Сърбия и Македония

2. за по-напредналите е добре да има хубав проектор и екран, заедно с компютър и шахматен софтуер, така че да могат да се разглеждат цели партии и позиции, да се разиграват варианти, да се анализират позиции и др.

В училището в Сливница има налични компютри и проектори и в двете сгради на училището. Нужна е само демонстрационна дъска, която все още не е налична, но имам уверението на директора, че и такава ще бъде закупена.

В допълнение към материалните нужди, децата имат нужда от допълнително обучение и стимулиране. В тази връзка, може да се помисли за едно или повече от следните няколко възможности:

1. Да се увеличат часовете за шахматно обучение – от 1 час да станат 2 часа на седмица, като това може да се направи само за определени класове/възраст… В момента децата имат само по 1 учебен час на седмица, което е прекалено малко за реални резултати.

2. Да се организират извънучебни занимания в децата – да имат собствен треньор… да могат да играят шах с други деца и хора извън училище… да имат достъп до шахматна библиотека – за да могат да четат сами, когато имат това желание.

В гр. Сливница има шахматен клуб, намиращ се в центъра на града. Извънучебни занимания се провеждат всяка седмица – всяка събота от 10:00 часа. Можете да разгледате сайта на шахматен клуб ОШК “Сливнишки герой” Сливница за повече подробности и контакти.
В клуба има възможност за четене на книги, но към момента не се раздават книги за домашно четене, тъй като трябва да са усвоени минималните знания, за да се учи самостоятелно.

3. Да се организират шахматни турнири между децата, за да се стимулира тяхното съревнование помежду им (напр. турнири с децата от съседните населени места – с. Алдомировци, гр. Драгоман, Костинброд, Брезник и т.н.).

4. Да се организират сеанси на едновременна игра с шахматисти, с майстори на спорта и дори гросмайстори (когато напреднат повече)…

5. Други методи и способи за стимулиране, подходящи за деца от съответната възрастова група…

Една важна новина по темата, от последните дни: Силвио Данаилов, президент на европейския шахматен съюз: „Твърдо се надявам, че нашият проект „Шах в училище“ ще стартира в 27-те държави-членки на ЕС през 2014 година“

На 8-ми февруари 2013 година в Брюксел, президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов се срещна с европейския комисар за образованието, културата, езиковото многообразие и младежта, г-жа Андрула Василиу.

По време на срещата Андрула Василиу изрази своето задоволство от големия напредък на проекта „Шах в училище“ на Европейския шахматен съюз и от голямата подкрепа, която получи писмената декларация 50/2011 за въвеждането на шаха в образователната система на страните от Европейския съюз от страна на депутатите в Европейския парламент.

Еврокомисар Василиу даде своята пълна подкрепа за усилията на Европейския шахматен съюз и изрази своето желание за тясно сътрудничество между Европейската комисия и Европейския шахматен съюз по няколко проекта, свързани с „Шах в училище“, в това число и един голям детски турнир между Европа и Китай.

„Твърдо се надявам, че нашият проект „Шах в училище“ ще стартира в 27-те държави-членки на ЕС през 2014 година“ – каза след срещата Силвио Данаилов.

В заключение мога да кажа, че въпреки някои висящи въпроси около шахматното обучение и оценяването в училище, за децата това може да бъде изключително полезно. Разбира се, не всички деца ще се възползват от този шанс, но една немалка част от децата (може би над 50%), ще усетят ползите от това обучение след няколко месеца или години…

Вижте също:   Шахматен сеанс за деца в Сливница

И няколко последни думи – докато правих подробно проучване по темата за “шахмат в училище” открих, че в едно немско градче Ströbeck, шахмата се изучава в училището още от далечната 1823 година. Разбира се, обучението не е по програмата “Шах в училище” на европейския шахматен съюз, но за да бъдем изключително честни трябва да го споменем! За съжаление от 2004 година училището е заплашено със закриване, поради малкия брой ученици, но да се надяваме традициите да останат и училището да продължи да обучава местните деца.

Ако вие сте родители и имате въпроси, свързани с обучението “Шах в училище”, и все още не сте ги задали публично, можете да го направите като коментар към статията.

1 коментар към “„Шах в училище“ – за първа година в Сливница”


Връзки към тази страница

  1. […] година Сливница въведе шахмата като предмет в училище и с този проект шахмата в Сливница може да напредне […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!