09-01-2013 | Людмил Ставрев |

На 27 януари 2013 година в България ще се проведе първия референдум (допитване до населението) със следния въпрос:

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Възможните отговори са 3 (!) на брой:

1. Да не се гласува изобщо.
2. Да се гласува с „ДА“.
3. Да се гласува с „НЕ“.

Какво означават тези отговори?
1. Ако не се гласува, вие гласувате като „въздържал се“. Реално оставяте другите да решат, което е правилно, ако сами не можете да прецените.
2. Гласуване с „ДА“ – вие сте за нова ядрена централа, което означава, че всички българи ще трябва да плащат за нея в близките 10-ина години.
3. Гласувате с „НЕ“ – вие не желаете нова централа, което не изключва продължаването на ядрената енергетика в България с нови мощности в АЕЦ Козлодуй. В следващите 10 години България ще трябва да намери алтернативни източници – ВЕЦ, фотоволтаици, газови централи и др.

nuclear2benergy2bccres

Решението зависи от вас!

„Кой отговор да избера?“ – решението следва да бъде взето след преценка на фактите (такива каквито са), както и на разчетите – какво би било със или без такава централа (в случая трудно е да се прогнозира, предвид липсата на договорености за ядреното гориво и др. елементи за евентуална бъдеща централа)…

Имайте предвид, че решението не е лесно! Лично аз бих оставил този отговор на един голям кръг от експерти – финансисти, експерти по ядрена енергетика, специалисти по заетост (все пак при изграждането ще се създадат работни места и част от парите ще се върнат в България), еколози и др. свързани с изграждането. За съжаление по една или друга причина, всеки един от нас ще трябва да каже своето мнение. Ако не можете да прецените – можете просто да не гласувате, което е един вид гласуване „въздържал се“ и оставяте другите да решат.

Фактите (или поне най-важните от тях):

Ще бъдат допълвани периодично! Можете да се включвате с линкове към подходящи информационни материали и ние ще ги добавяме тук!

Цена:

В момента има приблизителна цена за ядрена електроцентрала на площадката за АЕЦ Белене и тя е „уж“ най-евтината в Света – 6 млрд. евро за 2 МВт мощност.

За съжаление, във въпроса на референдума не е включена конкретно „АЕЦ Белене“ и поради това цената може да бъде и (много) по-висока от обявената преди година цена за АЕЦ Белене, ако управляващите решат изграждане на ядрена централа на друга площадка или пък условията вече са се променили…

След направен анализ от страна на международната банка HSBC, наета като консултант по проекта, и с включени лихви по заемите, цената на АЕЦ Белене би струвала минимум 20 млрд. лева, което я прави съпоставима с най-скъпите реактори, изградени в Европа в последните години! Ето информация за цената, публикувана още пред април 2012 година. Според прогнозите на банката при най-добрите условия електроенергията, произвеждана в централата, щеше е около 75 евро/МВтч. (Сега действащата цена на АЕЦ „Козлодуй“ е 15.3 лв./МВтч, а цената, по която НЕК продава на елекроразпределителните дружества е 74.6 лв/МВтч).

Вижте също:   Шахматен сеанс на ГМ Кирил Георгиев в Сливница (2011) - 1 загуба, 4 равни и 25 победи

Още за цената – на стр. 11 от доклада на HSBC.

Алтернативи на ядрената енергия:

Има много алтернативи на ядрената енергия и с напредването на техниката се намират още нови и подобряват вече известните технологии. В тази връзка, прогнозирането на цените на електроенергията със и без ядрена електроцентрала изглежда прекалено неточно и честно казано – не може да се разчита сериозно в дългосрочен план (след повече от 10 години)!

Напр. развитието на фотоволтаичните системи в последните години и очакваното им сериозно развитие в следващите 5-10 години, означава че възможностите за добив на енергия ще се повишават и дори без нова ядрена централа, ще има достатъчно изгодни и евтини начини за добив на електроенергия.

В България има доста източници на вода и ВЕЦ централите са също подходящ източник на електроенергия.

Според доклада, най-евтини са газовите централи, като също трябва да се има предвид, че природния газ не замърсява околната среда!

В момента енергията от вятърните централи е на по-ниска от прогнозната цена на АЕЦ Белене, но може би шума на вятърните централи пречи на организмите в природата и тя също не е подходяща за масово използване в България.

Предимства на ядрената енергетика и недостатъци на алтернативните източници:

Най-често споменавания плюс за ядрената енергетика е нейната ниска цена – обикновено няколко пъти (напр. 5 пъти по-евтина спрямо фотоволтаичните системи). Да, това е така но при сравнение с АЕЦ Козлодуй! В сравнение с АЕЦ Белене, цената може би е 2,5 пъти и можем да очакваме намаляване на тази разлика с напредването на технологиите в следващите 3-5 години…

Също така забележете недостатъците на ядрената енергетика в следващата точка!

Предимства на някои алтернативни източници и недостатъци на ядрената енергетика:

Например производството на електроенергия от фотоволтаици произвежда 100% чиста и възстановяема енергия. Това изглежда е най-чистата енергия, заедно с енергията от ВЕЦ.

Газовите централи също не замърсяват околната среда.

При използването на ядрено гориво, след употребата на горивото за производство на енергия, има един продължителен етап на съхранение и преработка на това т.нар. „отработено ядрено гориво“, което въобще не е безплатно и едва ли някой може да пресметне колко ще струва то!

В момента ние изнасяме отработеното ядрено гориво в Русия и те го съхраняват/преработват, но в един момент ние трябва да си го вземем обратно (очаква се това да е към 2015-2020 година – няколко стотин тона отпадъци) и да „погребем отработеното ядрено гориво на наша територия“, което ще бъдат чисти разходи и може в един бъдещ момент да предизвика екологична криза, ако изтече радиация към подводни води…!!!

Още по темата можете да прочетете от http://e-vestnik.bg/12193 (вкл. и други интефесни факти)

В отработеното ядрено гориво остават следните елементи:

– Плутоний – период на полуразпад 24 360 години (няма грешка – повече от 24 хиляди години). Изчисленията на експерти показват, че в момента в света има над 1400 тона плутоний – изотоп, който не е съществувал в природата преди човечеството да започне строителството на АЕЦ и ядрени експерименти. 1200 тона от тях са получени само в ядрените централи по света.
Дори една милионна част от грам плутоний е отровна за човека. За дихателната система е достатъчна само 27-милионна част от грама, за да предизвика рак на белите дробове.
Ако плутоният проникне в организма чрез храната, той се натрупва в черния дроб и костите. В резултат на това поразеният е застрашен от левкемия, рак на костите и черния дроб – според количеството.

– Цезий 137 – период на полуразпад 30 години. Поглъща се от почвата в зеленчуци и плодове. Смъртоносната доза е 4 милиграма (4 хилядни от грама) на килограм живо тегло при човек.

– Стронций 90 има период на полуразпад 28 години. Ако проникне в тялото с храна при замърсяване, се натрупва в костите. Силно радиоактивен, предизвиква рак.

… и забележете как завършва статията:

Засега България има хранилища за временно съхранение на високорадиоактивни материали на територията на АЕЦ. То може да се използва до 50 г. Предстои да бъде изградено ядрено хранилище за постоянно съхранение на тоновете силно радиоактивен материал. То трябва да бъде за хилядолетия и да се избегне рискът за замърсяване на подпочвени води.
За цената му експертите също мълчат. Споменават се предварителни изчисления, които се въртят около 1 млрд. лева.

И само да допълня – заради използваната от нас електроенергия от АЕЦ Козлодуй, ако бъде допуснато да се случи екологична катастрофа напр. след 400 години – това ще бъде наистина скъпо бедствие (и като здравословни проблеми за хората и като цена), а ако все пак успеем да съхраняваме отпадъците в продължение на „хилядолятия“ без аварии, то това дали ще струва само 1 милиард лева или ще струва по няколко милиарди за всеки 10, 25, 50 или 100 години??
Засега няма много надеждни данни по темата за постоянно съхранение на ядрените отпадъци, но едно е ясно – технологията на съхранение/погребване не е безплатна/сигурна и съответно ще се изплаща цял живот (не само нашия, а и на десетки и стотици поколения след нас…)! Ако погледнем в бъдещето след 50, 100 или 200 години, при наличие на много ядрени електроцентрали, ще имаме нужда от няколко такива постоянни хранилища, при което риска от изтичане на радиация ще се увеличава с всяко ново хранилище!!!

Вижте също:   Коронавирусът със стряскаща статистика в Европа - над 10 хиляди са заразени в Европа

Пишейки тази редове се сещам за мой приятел, с който разговарях преди около 6 години. Тогава той каза, че руснаците изхвърлят (или са изхвърляли преди 20-40 години) техни ядрени отпадъци, опаковани в контейнери в посока северния полюс – някъде в северния ледовит океан. Според него един ден това би предизвикало огромно бедствие, с непредвидими последствия за целия живот на планетата.

Тази година учените отбелязаха, че северния ледовит океан се топи и то с много бърза скорост (за повече информация вижте сайта на БНТ) и се очаква да се стопи напълно през следващите 20-30 години. Изводите можете да си ги направите сами, можем само да се надяваме, да няма погребани ядрени отпадъци в северния ледовит океан… Ако има – може би за голяма част от хората това ще се равнява на „краят на света“, а раковите заболявания ще се увеличат стотици пъти… животните/растенията/почвата/водата също ще бъдат заразени от радиация…!

Вижте също:   Масови телефонни обаждания на хора в Община Сливница и части от Континброд и Драгоман

Повече за ядреното гориво можете да прочетете от английската версия на Wikipedia.

Какво правят другите държави в Европа и по Света?

Япония, която бе разтърсена от много силно заметресение и вследствие на него последва цунами, което предизвика най-сериозната авария в ядрена електроцентрала във АЕЦ Фукушима, дори по-голямо от това в Чернобил, също има желание за насочване към други енергийни източници, но към момента нямат финансовата възможност да се откажат от съществуващите ядрени елекроцентрали! Предивжда се те да бъдат използвани поне до 2030 година…

Германия обяви сериозни намерения за цялостно спиране на всички ядрени проекти и мощности и инвестирането в други източници. Дори бяха предприети съответните законови стъпки…

Италия и Белгия също са обсъждали тези въпроси – какви решения ще се вземат в следващите 5 години остава да видим…

По всичко личи, че все повече техници и учени ще бъдат в търсене на нови решения и технологии, за производство на по-евтина, по-безопасна и възобновяема електроенергия.

Януари 2013 година – месец за взимане на решение

Както вече описах по-горе, решението за или против нова ядрена електроцентрала е много сложно. Още по-сложно за България е момента, в които трябва да вземем това решение – в момент на световна икономическа криза; едва 1-2 години след най-голямата ядрена авария в историята на човечеството; с технология, която е поръчана преди аварията във Фукушима и която след 5 години може да бъде отречена от световната агенция за ядрено регулиране… все тежки фактори, оказващи натиск и каращи ни да се замислим…

По-добре би било да избираме след 3-4 години… но за съжаление трябва да вземем решението си сега – през следващите 2-3 седмици.

Други факти – вие можете да укажете

Ще допълваме статията периодично с най-добре обоснованите факти и доводи.

Има много за и против за ядрената енергетика, а дали да се сдобием с нова ядрена електроцентрала, при положение, че в момента имаме АЕЦ Козлодуй – това вече е съвсем различен въпрос…

Мнения на специалисти по ядрена енергетика, финансисти, еколози и др. са добре дошли, тъй като въпросът е доста сложен. Ако вие сте такъв/такава – можете да оставите коментар по темата!

Снимката е от: http://solarserdar.wordpress.com/

Финална забележка: Авторът на статията е с познания в областта на ядрената енергетика и алтернативните енергийни източници, и засегнатите теми не са „копирани“, а това са реални въпроси, на които следва да се отговори преди да кажем „ДА“ или „НЕ“ на нова ядрена централа!

3 коментара и връзки към “Референдум за развитието на ядрената енергетика в България – 27 януари 2013 година”

  1. Ани Първанова каза:

    Бог няма да позволи да бъде замърсявана повече майката земя!не бих могла да знам авторът на статията, който е специалист по ядрена енергетика, запознат ли е с технологиите на мехеран кеше. В „блог за сериозни хора“ се намира цялата информация. Фондация „кеше“ предоставя технологиите безплатно на цялото човечество. Бяха поканени представители на държавите на среща, но без особен резултат, защото умовете на управниците са заети само с това как да печелят повече и да манипулират хората. Затова им е изгодно да подържат информационно затъмнение. От европа само италия е приела технологиите. Кеше организира срещи и с представители на всеки народ, които нямат връзка с правителството, но разбира се, би трябвало да бъдат специалисти в тази област. Бих искала да вярвам, че тези среди в научната сфера в българия са запознати с това уникално изобретение. Освен това съм чела, че са открити в германия насекоми, които се хранят с радиоактивни отпадъци и могат да се отглеждат за тази цел. Настъпва времето на разкрития, на всичко което се крие от човечеството, за да бъде контролирано от малка група олигарци. Аз вярвам, че всичко, което е противобожествено ще си отиде завинаги от прекрасната ни планета и това време дойде.

  2. Сливница каза:

    Здравейте Ани,

    Позволих си да направя буквите в коментара ви с малки букви, тъй като само с главни букви не е удобно за четене и се счита за „крещене“ в писмена форма.

    Не ми стана ясно какво точно имате предвид като продукти на фондация Кеше, но разбира се напълно е възможно да бъдат измислени по-нови, по-сигурни и по-безопасни технологии в близкото или далечното бъдеще… (а може би вече са измислени!)…

    Относно насекомите, които се хранят с радиоактивни частици – не съм запознат по тази тема, но мога да кажа, че и ние хората можем да се „нахраним“ с радиоактивни частици и това не значи, че частиците стават безопасни – напротив, освен увреждане за човека, който ги е погълнал, възможно е да вредят силно и на други хора, животни и природата около този човек… Не съм запознат конкретно с тези детайли, но предполагам който го интересува, може да потърси в Интернет.

    Също така, можете да споделите вашето мнение конкретно по въпроса на референдума, както и да укажете линк към алтернативни източници на енергия (дори да са на друг език, но не към блогове…), ако имате предпочитания към определена технология. При добра обоснованост, ще ги добавим в статията!

    А относно новите технологии – в България просто е трудно да се случи развиване на нова технология, дори и да има достатъчно данни за нея… Просто е по-лесно да почакаме 3-5 години Италия, Германия, Русия и др. страни да ги разработят и направо да си купим от тях… на 10-кратна цена…

    Поздрави,
    Люди

  3. Lili Yurukowa каза:

    Мисля,че бъдещето е на зелената енергия,на енергията ,която може да се получи от преработване на отпадъците,а не да замърсяваме с тях околната среда.


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!