30-11-2012 | Людмил Ставрев |

Васко СтоилковИзмина една година от стъпването в длъжност на новия кмет на Община Сливница г-н Васко Стоилков. В тази една година е трудно да се видят реални резултати, защото както повечето от вас знаят, администрацията в България е доста „тромава“ (бавна) и резултатите често се виждат със (голямо) закъснение от година или повече.

Както някои от вас знаят, нашият екип е много против политическа реклама и съответните цени за такава реклама в нашия сайт са непосилни дори за най-богатите политически партии в България…

Но ето че днес с пълно задоволство ще напишем няколко реда за това – към какво по-добро се промени Община Сливница през последната година.

Нека започнем с работата по хронологичен ред или по-точно – по ред, който обикновените граждани виждаме по какво се работи:

Изпълнени или започнати проекти

1. През зимата беше обявен проект за опазване и възстановяване на защитени видове в Алдомировското блато. Това може да бъде използвано за развитие на туризма в региона в близкото бъдеще. (http://www.slivnitsa.bg/bg/node/248)

2. През лятото започна строителната работа по проекта за обновяване на парковете в град Сливница и село Алдомировци. Проекта е спечелен при предходния кмет г-н Георгиев, но с година-две закъснение се реализира едва това лято. Това е един наистина голям проект! Работата все още не е напълно завършена, но вече е на етап довършителни дейности. (http://www.slivnitsa.bg/bg/node/267, http://www.slivnitsa.bg/bg/node/350)

Негативни отзиви има от това, че парка бе отворен за хората (разграден), преди да е напълно завършен и понякога се случва едновременно до работещия багер, да се виждат играещи деца…

3. През август месец забелязахме работа по стратегията за управление на общинската собственост: (http://www.slivnitsa.bg/bg/node/255)
– август 2012 – разрушаване на старата градска баня;
– октомври/ноември 2012 – почистване (и ремонт?) на сградата на старата автогара (използвана също като банка);
– … вероятно има и други примери, но тези са забелязаните от нас досега. Крайно време е накой да се грижи за тези обекти!

4. През лятото и най-вече в края на август започна усилена работа по пренареждане на стари и поставяне на нови плочки в централната част на град Сливница, която може би все още продължава на отделни места. В това се включва и работа около паметника в центъра на града.

По лично мнение на много от хора, изваждането на плочките пред аптеката в центъра е извършено изключително непрофесионално и във вреда на хора и бизнес (визират се Фреш Маркет, кафе Сити и Аптеката), тъй като в продължение на седмици (месеци), тази част е изоставена в работен вариант и превърната в пясъчник. Все пак радостното е, че това вече е (полу)завършен обект и негативите са отминали назад във времето.

Вижте също:   Физиката - такава, каквато може да бъде

5. Имаше слухове за проект на вело алеи в град Сливница и село Алдомировци, но видимо не сме забелязали къде се намират и каква работа е свършена. Ако имате някакви коментари по тази точка, ще се радваме да допълните информацията!

И за последно сме оставили две наистина чудесни (дори невероятни) новини:

6. Проект за изграждане на (мултифункционална) спортна зала към спортния комплекс на Сливнишки Герой – заедно със следващия проект е на обща стойност 11 милиона лева. Това бе най-невероятното обещание на новия кмет г-н Стоилков. Ето че то е на път да се случи! Преди дни е подписан договора по проекта, който се финансира на 100% от евро средства (без общинско участие). Не се знае колко време ще отнемат процедурите и кога ще бъде завършен този голям проект, но едно е ясно – ако залата бъде реализирана, това ще даде възможност за работа на хората в нашата община, ще даде възможности на деца и спортисти да тренират, без да губят по 2 часа за път до София и много други предимства… Разбира се да се надяваме строителството да бъде качествено и контролирано от съответните органи, за да може обекта да служи много години напред. (http://www.slivnitsa.bg/bg/node/379)

7. Проект за рехабилитация на пътища и водопровод в Община Сливница – заедно с предишния проект е на обща стойност 11 милиона лева. Това не са малко пари, но също така не са чак толкова много за планираните дейности. Едва ли ще бъдат обхванати големи участъци от пътна или водопроводна мрежа, но все пак това е едно начало, което ако бъде продължено в следващите години, би дало видим резултат след 3, 5 или 10 години! (http://www.slivnitsa.bg/bg/node/379)

Възможно е да пропускаме някоя дейност, или пък да не сме представили коректно описаните проекти и дейсности. Моля, оставете коментар, за да можем да допълним или коригираме информацията в тази новина!

Вижте също:   Празник на град Сливница – 24 май 2013

Бъдещи проекти и дейности

Най-вероятно екипът на новия кмет е работил и по други проекти, които ще станат известни в идните няколко седмици и месеци, ако бъдат одобрени. Трябва да признаем добрата работа досега на целия екип – явно всеки работи по това, което прави добре!

Икономическата обстановка в региона е много тежка и липсват инвестиции, които осигуряват постоянна заетост. Няма инвестиции в иновативни идеи, а това означава, че нивото на заплащане ще остане много под средното и в близкото бъдеще. Привличането на инвестиции, които осигуряват нови работни места е основното и най-тежкото за изпълнение в програмите на всички управляващи и следва да бъде основна цел на всяко управление. Дали ще бъде отбелязан напредък, зависи също така и от предприемчивостта на местното маселение, така че не чакайте, а действайте!

Дайте идеи за бъдещи проекти… неща, които липсват на хората…! Както виждате, някои идеи са реализируеми, така че някои от вашите идеи ще имат своя шанс!

Ето няколко примерни:

– детска еко-пътека („горска пътека на приказките“), с разположени приказки за четене от децата – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects)

– ученическа еко-пътека (образователен маршрут „В света на екологията“), с разположени информационни табла с информация за екология – почвите, водата и др. теми за ученици между 5 и 8 (или дори 12) клас – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects)

– подобряване на гражданското участие в местното управление:
– предоставяне на видео записи от заседанията на общинския съвет в Интернет. Кабелната телевизия не е достатъчна: интернетът е глобален и е безплатен, кабелната телевизия – не е нито едно от двете! При предния кмет временно имаше работеща система за видео предаване на живо и записване!;
– разработване на електронна система (или използване на държавна) за електронно допитване до населението по важни въпроси (електронния метод е на много ниска цена – почти безплатен, а да се направи местен референдум/допитване с хартиени бюлетини – изглежда невъзможно финансово…);
– създаване на инициативи за сплотяване на гражданското общество и организиране на местни доброволци – чрез организиране на инициативи по залесяване, събиране на отпадъци (не само в един ден, а 2 пъти – пролет и есен, преид снега…) или други дейности за доброволци и граждани (в отделните населени места – отделни екипи доброволци)… (евентуално уеб сайта на Община Сливница може да бъде използван за тази цел)

Вижте също:   Хандбален клуб Етър-64 Велико Търново спечели титлата при жените

– вашите идеи на са представени? Оставете коментар!

В заключение

Община Сливница е една малка община, която не може да финансира почти никакви дейности по обновяване и развитие. Да се надяваме, че европейските фондове ще продължат да бъдат в помощ на бедните региони на страните от ЕС, така че малките региони да имат шанс за развитие и благоустройство.

За съжаление засега новините в тази насока не са много добри – очаква се силно намаление на средствата по програмите за бедните страни, което ще има много тежък ефект и върху нашата малка община…

Но от друга гледна точка – това прави постигнатото в тази година управление още по-значимо, защото е възможно да няма много шансове за такива (големи) проекти в близките 10 години!

Тази новина не е с рекламна цел! Когато има извършена работа или събитие в обществена полза (изключваме популистки дейности и събития), ние ще отразим съответната извършена работа напълно безплатно, както в този случай!

Вярно е, че не всичко е розово и сме опитали да представим няколко допуснати негативи (грешки) при реализацията на различните проекти и дейности. Ако искате да споделите вашето мнение, можете да го направите свободно (анонимно или със своето име)!

11 коментара и връзки към “Резултати от работата на новия кмет Васко Стоилков в Община Сливница – година първа (2012)”

  1. Vasko каза:

    Здравейте, като идея за бъдещ проект бих искал да предложа да се изгради канализация в село Алдомировци, която да обхваща улиците, където липсва такава. В 21 век това наистина е доста наложително и ще се радвам, ако може да се помисли в тази посока. Водоснабдяването също е много зле, почти вода няма. При възможност да се асфалтират улиците и тротоарите, за да не джапаме по калта и когато стигнем до красивия площад, на който много му се радваме, да приличаме на неандерталци. В центъра на площада вместо тези бараки, може да се направи един модерен супермаркет в който да пазаруваме. Транспорта да бъде по-начесто и по-до късно, така биха могли да дойдат много хора от столицата, които да се заселят в нашето село и то да се облагороди социално и културно. А за град Сливница е добре да се помисли в посока за по-добро и модерно здравеопазване с изграждане на съвременна модерна болница, а както знаете здравето е най-ценно за всички.
    Благодаря!
    С много надежда от един жител на село Алдомировци.

  2. asia каза:

    а че реката екологично унищожихте дърветата нищо не пише за това.ако някой не знае какво е разорана целина да дойде на юрий гагарин и да види.наред с боклуците дето се изхвърлият от някои….чудесен пейзаш е.да не пиша каква кал е от пазара към казана.Много кметове,много обещания… А УЛИЦАТА ГОРКАТА КАЛ ДО ГУША.АСФАЛТ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е.сменяйте пред съвета,но сливница не е само съвета.някак много селско центъра блести,а отдтрани мърсотия и кал.и това в 21 век.така че господин кмете…..за една година …ами нищо не е направено значи.пък и сам пишете в сатията,че за обновяване център и парк е кандидатствано при предишен кмет.това значи че ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ.ДА СИ ЗАСЛУЖИТЕ ДОВЕРИЕТО КОЕТО ВИ Е ДАДЕНО.

  3. Димитрова каза:

    Много се радвам за добрите (достигнати до сега) резултати от кмета Стоилков, но както каза госпожата, коментирала преди мен, Сливница не е само една главна улица и един площад. Трябва да има добре направени (асфалтирани) улици, пътна маркировка и така нататък. Трябва да се знае малките улички за коя посока са позволени, защото 4 метра от оградата на четните номера до оградата на нечетните номера, не може да е двупосочна улица. Също така трябва да се реши проблема с реката, да се изчисти, да се посадят дървета покрай нея. Няма да е лошо и детски площадки да ке направят във всеки квартал (нови и обезопасени с оградки, а не просто да пребоядисате тези от соца).

    П.С. Г-н Стоилков, ако желаете да получите нашите гласове за следващ мандат ще трябва да се постараете още, а не да се хвалите (почти) предварително.

  4. Сливница каза:

    Здравейте Димитрова,

    Съгласен съм вашия коментар и се присъединявам към него!

    Постигнатите резултати са били предначертани още при кмета г-н Георгиев и просто сега са завършени. Еврофондовете са ни били вързани в кърпа, тъй като са били заделени пари за всяка Община (поне така ми го обясниха преди около месец).

    Това означава, че засега са се случили стари неща от г-н Георгиев и ще чакаме новите – работни места най-вече! Всичко останало без работни места ще ни остави да тъпчем на едно място…

    Поздрави,
    Люди

  5. Подпирачки на метли каза:

    Не знам няма ли начин така нарочените метачки и чистачки на центъра и детските площадки наполовината да бъдат съкратени и средствата да се пренасочат за щатни озеленители и щатна охрана на парка.Тия жени на две трети от времето подпират метлите или пушат, даже на новоизградените детски площадки.Вместо да метат рано сутрин,почват на вдигат прах и да имитират дейност, когато излязат майките с децата си след 10.00 ч.Ако кметът не знае,ще му качим снимки с усилената им „трудова дейност“.

  6. ася каза:

    да това с метлите …прав сте.тази дето е на улицата с бивша детска градина като на пикник е там.всеки ден като мина и все седи с още двама и си държат шишенцето с ракия..и заплата си тече..абе демокрация.иначе улицата е почистена,пък и не вярвам хората като минават и виждат че е чисто да вземат да хвърлят харти.може спокойно да мине на друга улица,но не.там каза че и е района.попитах лично.

  7. белева каза:

    Сутрин почти всички работещи пътуват за София, ясно е защо.Може да се помогне поне да има транспорт удовлетворяващ пътуващите.Ош 20 часа до 22 часа няма нищо с което да се приберат хората Да се помисли по този въпрос.Като няма достатъчно работа, да има транспорт

  8. ОПРАВИ ПЪТЯ каза:

    А пътя за Гълъбовци? Предишния кмет как можа да го оправи, та изкара поне 3 години? А сега какво – преди изборите малко баластра и след месец- още по-лоши дупки! Следващия път – кмет през крив макараон!!!

  9. ОПРАВИ ПЪТЯ каза:

    Моя грешка, пътя от центъра до Войнишка махала!


Връзки към тази страница

  1. […] Изминаха 2 години от стъпването в длъжност на новия кмет на Община Сливница г-н Васко Стоилков. Ще направим кратък преглед на свършената работа от общинската администрация по предизборния план на кмета и извън него (допълнителните свършени задачи). Резултати от първата година работа (2012). […]

  2. […] кмета и извън него (допълнителните свършени задачи). Резултати от първата година работа (2012), Резултати от втората година работа […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!