18-09-2012 | Администратор |

Днес (17.09.2012г.) е един особено специален ден за една малка част от учениците – първокласниците! Така се случи, че днес ми бе свободен ден и реших да отделя този ден на всички ученици и родители, и да покажа откриването на първия учебен ден за новата учебна 2012/2013 година.

Тази учебна година бе първата възможност за новия кмет на Община Сливница Васко Стоилков да пожелае успех на всички ученици от Община Сливница в началото на учебната година и както ще видите от този репортаж, той не го пропусна! Образованието е най-важното за децата, защото им дава възможност да изкарват прехраната си и да имат независимост в живота.

Откриването на учебната година в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Сливница бе насрочено за 9.30 часа и за мое учудване, аз бях единствения закъснял… 🙂 Програмата вече бе започнала, когато влязох в двора на училището, в което самият аз съм учил преди повече от 10 години, поради което не успях да направя качествени снимки (извинявам се)…

Може би съм пропуснал приветствието на директорката на училището – г-жа Маргарита Божкова, но се включих за най-интересната част – деца от училището изпяха няколко песни, приветствайки всички ученици. Кметът на Община Сливница г-н Васко Стоилков направи кратко приветствено слово към учениците.

Вижте също:   Васко Стоилков е избран за кмет на Община Сливница - 3-ти мандат

От официалния уеб сайт на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Сливница можете да прочетете приветствието на ръководството на училището към ученици, родители и колеги:

Първият учебен ден безспорно е най вълнуващия ден за всички първолаци и по-големи деца, както и за техните родители. Този ден е съпроводен с много положителни чувства и емоции. Наистина е невероятно изживяване да заведеш детето си до училище с ясното съзнание, че твоето дете вече започва да търси своето място в обществото. Дано за всички да е успешна и спорна. Дай боже жаждата за знания никога не ги напусне и смело родители, деца и учители да прескачаме всякакви препятствия. Пожелавам всички ние да се гордеем един ден с постижението на нашите деца. УСПЕХ!!!

Ето няколко снимки от сцената преди да продължа към село Алдомировци…:

По програма откриването на учебната година в ОУ „Иван Вазов“ село Алдомировци бе насрочено за 10.00 часа. Пристигнах около 10 часа и учениците вече бяха строени, в очакване на началото на церемонията по откриването. Кметът на село Алдомировци г-н Тодор Петков също присъстваше на откриването и вече бе пристигнал. Всички очакваха кмета на Община Сливница, заедно с другите поканени лица от Сливница да пристигнат.

Церемонията започна с почит към знамето на училището, последвано от химна на Република България. Избрани ученици (момче и момиче), водещи на церемонията, приветстваха своите техните съученици в различните класове. След това директорката на училището г-жа Даниела Борисова поздрави присъстващите и прочете приветствие от областния управител към учениците в Софийска област. Кметът на Община Сливница Васко Стоилков също взе думата и приветства учениците. Той също така увери родителите в село Алдомировци, че няма намерение да закрива училището в селото по време на неговия мандат и доказателство за това е реализирания проект за енергийна ефективност през това лято.

Вижте също:   Резултати от Местни избори 2011 в община Сливница (I тур)

Церемонията продължи с развлекателна програма на местните ученици от начален клас, които рецитираха стихотворения, пяха песни и танцуваха. Последваха изпълнения на стихотворения на момче и момиче от първи клас (браво на тях!). След тях майка на първокласник поздрави всички ученици с началото на годината и пожела много успехи на първокласниците.

С това церемонията приключи и ученици, учители, родители и гости се наредиха на входа на училището, за да приветстват първокласниците за първото им влизане в училището през тази учебна година минавайки под венец от цветя.

Видео с почти цялата програма по откриването:

Децата вече познават някои от буквите и цифрите (вкл. някой двуцифрени числа), което малко ме изненада. Сега остава да се научат да ги пишат 🙂

Снимки преди и след церемонията по откриването, снимки на рецитал на всяко едно дете от първи клас в тяхната класна стая.

В коридора на училището има комплект шахматна дъска и шахматни фигури, за да могат децата да тренират.

За мое съжаление не успях да снимам обновените класни стаи, поради технически причини. Също така, ремонтът на училището все още не е напълно завършил (по договор е до декември 2012г.) и остават да се поставят голям брой външни первази на прозорците. Да се надяваме, че изпълнителите по проекта ще завършат всичко максимално скоро и качествено, преди да са дошли есенните дъждове и зимните снегове.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!