13-05-2012 | Администратор |

Прави, под звуците на химна на Република България и химна на Европейския съюз обществеността на Община Сливница посрещна българското и европейското знаме. Двойният празник – Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма събра най-талантливите деца на Сливница на 9 май в Читалище „Съзнание 1907“, за да покаже принадлежността ни към Европа и достойно да се почете паметта на тези, които загинаха за свободата и добруването й.

Учениците от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр.Сливница показаха, че могат прекрасно да пеят на различни езици, което е една от основните характеристики на Европа, танцуваха традицонни танци на европейските народи.

Своята гражданска позиция на отговорни и достойни българи за запазване на природата и чиста градска среда учениците изразиха с изложба във фоайето на Читалището, където изложиха сувенири от отпадъчни материали. С грамоти за най-активна гражданска позиция в борбата с боклуците бяха наградени учениците от Vб и VІІІ а класове.

Вижте също:   ПГТ "Н. Й. Вапцаров" - областен шампион по тенис на маса за 2011 г.

Единни и в обучението, и в ежедневието всички присъстващи посрещнаха с овации изпълнението на Вили и Сиси, за да покажат в действителност принципа на ЕС за равни права и зачитане на малцинствата, за липсата на дискриминация към хората заради тяхната националност, пол, физически увреждания или раса.

Г-жа Маргарита Божкова – Директор на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр.Сливница връчи книги – награди на най-добрите, написали есе на тема „Моята България“.

67 години от победата над хитлерофашизма бе почетена с програма от ХІ б клас, в която написаните специално стихове, толкова разтърсващата песен „Нам нужна одна победа“ и танца „Калинка“ накараха всички да не забравят никога, че ако не беше Деня на Победата, нямаше да го има и Деня на Европа.

Вижте също:   Видео - как да гласуваме с машина на изборите за Президент и Народно събрание на 14 ноември 2021г.

Изпълненията на децата от детската градина и състава за модерни танци с ръководител Майя Първанова създадоха истинско празнично настроение на публиката. И разбира се един такъв хубав български концерт не можеше да не завърши с кръшно българско Петрунино хоро.

Домакините от Читалище „Съзнание 1907“ бяха подготвили за всичките присъстващи 256 човека в залата много информационни и рекламни материали за Европейския съюз, знамена, карти на ЕС, осигурени от ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР Европа Директно Читалища, чийто партньор е Читалището.

Автор: Йоланда Младенова (секретар на НЧ „Съзнание 1907“ Сливница)

Очаквайте допълнително снимки от събитието, в следващите няколко дни…

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!