07-10-2011 | Людмил Ставрев |

На 2 октомври 2011г. в град Сливница се проведе сеанс на едновременна игра на ГМ Кирил Георгиев с шахматисти от местния ОШК „Сливнишки герой“ Сливница и любители и гости на Община Сливница.

ГМ Кирил Георгиев е един от най-силните български гросмайстори и световен рекордьор по едновременна игра (рекордът е 360 дъски едновременно). Кирил Георгиев е втория по рейтинг българин в Света (текущ международен рейтинг 2664), изоставащ единствено след ГМ Веселин Топалов (б.а. към октомври 2011г.).

В Сливница ГМ Георгиев игра едновременно на 25 дъски, като първите няколко загубили, отстъпиха местата си на още няколко желаещи, с което общия брой изиграни партии достигна 30 партии, т.е. 30 души взеха участие в сеанса по шах.

Учудващо за някои, сеанса отне повече време от очакваното (няколко часа), следователно поне малко сме успели да затрудним силния гросмайстор… 🙂

Резултатът разбира се е в полза на ГМ Кирил Георгиев, който допусна само 1 загуба, 4-ри партии завършиха реми (наравно) и успя да запише цели 25 победи.

Людмил Ставрев победи ГМ Кирил Георгиев в сеанс на едновременна игра

Единствен Людмил Ставрев, шахматист от представителния отбор на ОШК „Сливнишки герой“ Сливница, успя да пребори именития си съперник и записа впечатляваща победа! Всъщност, той е непредвидим противник – през 2007 година Людмил Ставрев спечели местния шахматен турнир Сливница Опен, а през годините се представя сред най-добрите в отбора на Сливница.

Вижте също:   Първи шахматен турнир по програмата "Шах в училище" в град Сливница

С реми се поздравиха: Тодор Мирчев (младеж от София, който пропусна да запише победа с 3 пешки в повече), Васко Стоилков (председател на шахматния клуб, кандидат за кмет на Община Сливница и инициатор на сеанса), Арсен Арсов (започнал да се занимава с шах след 35-тата си година, вече има реми срещу Гросмайстор!) и Методи Арсов (дългогодишен състезател в представителния отбор на ОШК „Сливнишки герой“ Сливница, който твори на дъската).

Предвид, че ГМ Кирил Георгиев е най-силния български шахматист, който играе в България (б.а. Веселин Топалов не играе в България), можем да сме доволни от постигнатия резултат срешу най-силния шахматист, с когото сме имали възможност да играем шах в България. Разбира се някои ще съжаляват за пропуснати възможности, но това е шахмата – веднъж печелиш, друг път губиш…

Вижте също:   Волейболният Сливнишки Герой претърпя загуба, но се изкачва в горната група

Интересен факт е, че единствения победител Людмил Ставрев, вече има реми с ГМ Кирил Георгиев на друг сеанс – на 21 февруари 2009, когато гросмайстора записа своя световен рекорд по едновременна игра на 360 дъски едновременно. Тогава в сеанса участие взе една от младите надежди на Сливница – Йордан Асенов, който също записа реми, но днес не успя да покаже качествата си и се предаде след малко повече от 20 хода игра срещу именития гросмайстор.

За връзка с ОШК „Сливнишки герой“ Сливница пишете на нашия имейл адрес или ни позвънете.

Галерия от сеанса на ГМ Кирил Георгиев в Сливница

* Снимки 2-27 – автор Бисер Тодоров
* Снимки 28-48 – автор Йордан Асенов
* Снимки 1, 49-50 и главната снимка в статията – автор Бойко Христов

Интересни статии:

1 коментар към “Шахматен сеанс на ГМ Кирил Георгиев в Сливница (2011) – 1 загуба, 4 равни и 25 победи”


    Връзки към тази страница

    1. […] в класирането завърши Методи Арсов, който направи реми в сеанс срещу ГМ Кирил Георгиев само 2 месеца по-рано, с резултат от 8 точки и половина. […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!