06-07-2011 | Драгомир Ставрев |

През месец юли екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи” започва работа по намаляване на броя на безстопанствените кучета и котки в общините Сливница, Драгоман и Елин Пелин. Скитащите животни ще бъдат залавяни, кастрирани, обезпаразитявани, ваксинирани против бяс и маркирани за по-лесното им разпознаване. Работата ще се извършва в мобилна ветеринарна амбулатория, която е единствена по рода си у нас.

Mалко от общините в Софийска област са изявили желание да се включат в кампанията. В някои общини разчитат на други методи за справяне с проблема като масово унищожаване на животните (Божурище), извозване към съседни общини и т.н. От близо 260 общини в страната, не повече от ¼ са предприели някакви адекватни стъпки за решаване на проблема, а много кметове дори открито заявяват, че нямат намерение на прилагат закона.

Вижте също:   Мемориал "Новото гробище над Сливница" в местността Длъгшан

Екипът на „Четири лапи” от години помага на общините, които наистина имат желание да намалят броя на бездомните кучета на своя територия съгласно изискванията на Закона за защита на животните. Само през 2010 г. са обработени над 2500 животни в 16 общини.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище във Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, България и Южна Африка. Дейността на организацията се финансира изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

Източник: http://3e-news.net/

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!