29-03-2011 | Администратор |

За едни, това е излишно ровене в прашни албуми, за други – възможност да се докоснеш до отдавна отминали времена. Времена, които поради обективни причини, не си могъл да изживееш лично.
Преди няколко дни, в Slivnitsa.com попадна албум със снимки на вече покойния Матей Матов. Обхванатият период е от преди Втората световна война, до началото на 70-те години на 20-ти век.
Тъй като Матей Матов е бил част от отбора на „Сливнишки герой“, много от снимките са на футболна тематика.
За уменията на фотографите преценете сами. Според нас, много съвременни спортни журналисти могат да им завидят.

6 коментара и връзки към “Снимано преди 70 години…”

  1. Drago каза:

    Страхотни снимки, Данчо! Тази с карането на ски в центъра е нещо, което едва ли ще се повтори някога 🙂

  2. Е, ако настъпи ледников период… 🙂

  3. Снежа Ганчева каза:

    Тази снимка с карането на ски си има история.Годината е някъде 1952-54 г. Било е много студено и бил натрупал доста сняг.Имало е проблем с изхранването на стадата с овце. На помощ са дошли футболистите на „Героя“. Тук ги виждаме през площада на път към някоя от кошарите в края на града/пардон, селото/.По думите на съвременници, играещите през онези години в отбора, са били душата на всяка компания,но и обществено ангажирани. Тук ги виждаме в потвърждение на последното.На други снимки можете да ги видите и с китари.Всеки един от тях е имал своя професия. Дори някои от тях са пеели и в църковния хор. В отбора са играели не за пари, а за славата му и тази на Сливница.

  4. Снежа Ганчева каза:

    Втората, дванадесетата и осемнадесетата снимка са най-стари.Повечето от футболистите все още са гимназисти. Това е в периода 1942-1946 г.

  5. Jordan каза:

    Снеже – за първи път чета, че е имало църковен хор… Сигурно и неделни служби е имало за миряните?

  6. Снежа Ганчева каза:

    Имало е, Дане. Както и неделни служби. А в началото на 30-те години дори свещеникът е протестирал пред местната управа по повод работното време на заведенията. Смятал е, че работното им време когато са големите църковни празници трябва да започва след като премине службата.


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!