07-07-2010 | Людмил Ставрев |

125 години след Сръбско-Българската война, Община Сливница отново е в повишена (бойна/стачна?) готовност за протестни действия! На 6 юли се проведе протестен митинг на жителите на Община Сливница във връзка с 2 важни въпроса.

Първият и най-важен въпрос за Сливница е спирането на кариерата за варовик, намираща се на няколко стотин метра от вододайната зона, която осигурява вода за Община Сливница, село Опицвет и град Костинброд. Кариерата се намира край село Опицвет в карстов район, където има голяма опасност от отравяне на питейната вода.

Вторият въпрос са появилите се слухове от Столичния Общински съвет, в лицето на Ангел Джамбазки, че определен брой (споменават се над 3000 души) роми ще бъдат прехвърлени от София към сграда на бивше военно поделение на 29км от град София.

В същия ден (от 14.00 часа) на заседанието на Общинския съвет на Община Сливница присъстваха множество граждани, силно обезпокоени от въпроса с ромите и евентуалното нарастване на безработицата и кражбите в района.

Вижте също:   ФК "Сливнишки герой" - Национален отбор на Гана (до 20 г. - настоящ Световен шампион)

На митинга стана ясно, че Сливница трябва да бъде в повишена готовност за гражданско неподчинение, в случай че се наложат протести за закриване на варовиковата кариера край село Опицвет. Този въпрос обаче не се разбира от всички граждани, тъй като болшинството не са запознати с негативните влияния, който може да окаже кариерата на вододайния район. Това е една забележка към управляващите кмет и общиснки съветници – каналите за уведомяване на гражданите не работят достатъчно добре! Ако има становище по въпроса, би било добре да бъде официално представено на гражданите. След като вестник „Сливница“ не се издава, уебсайтът остава единствения евтин вариант за информиране на хората.

Експертна оценка от БАН е стигнала до заключението, че регионът е неподходящ за съвместяването на кариера за варовик и вододайна зона.

По тази причина през 70-те години не са направени кариери в района, въпреки качествения варовик, който има. Тази вододайна зона изглежда единствения вариант на Сливница и региона за питейна вода, поради което забраната за кариерата е задължителна.

Вижте също:   Кастрация на бездомни животни в Сливница, Драгоман и Елин Пелин

По въпроса с преместването на роми бяха прочетени писма от кмета на Община Сливница – г-н Георги Георгиев. В тях се опровергава слуха, че поделения в град Сливница са разглеждани като възможност за приютяване на роми от гетата в София. Въпреки това, предстоят да се изпратят писма до правителството и президента, в които ще декларираме нашето крайно нежелание за приютяване на преселници както временно, така и за постоянно!

Изказаха се бивши и настоящи управляващи, както и граждани на Общината. На минитга нямаше мнения „За“ преселването на ромите. Всички бяха „Против“, както и болшинството от присъстващите на заседанието на Общинския съвет. За съжаление изказалите се не се представиха, така че ако вие знаете имената им, можете да допълните статията с коментарите си.

Вижте също:   Резултати от залесяването в гората край град Сливница - 7 месеца по-късно

Ето и снимки от протестния митинг, очаквайте и видео (след като го обработим):

(Колеги журналисти, снимките са свободни за използване от вас. Споменаването на източника „Slivnitsa.com“ е препоръчително.)

1 коментар към “Сливница е в повишена готовност за протестни действия!”


Връзки към тази страница

  1. […] 6 юли се проведе митинг в центъра на град Сливница в знак на протест срещу 2 проблема на Община Сливница и […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!