24-05-2009 | Людмил Ставрев |

Пантеонът в село Гургулят е построен в памет на загиналите в битката при Гургулят и в Сръбско-българската война селяни, войници и офицери. Има формата на пресечена пирамида и е изграден от червен бетон.

Пантеонът в село Гургулят се руши!В момента този паметник на културата се руши! Нашият екип засне (на видео) разрушенията, нанесени от вятъра, студа и топлото време.

С този материал стартираме инициатива за възстановяването на този величествен паметник за тогавашното поколение българи, отдали живота си за България! Сегашното поколение не можем да се похвалим с някакви успехи, но не бива да допускаме поне това което сме наследили, да изчезне просто „ей така“. Трябва да спасим Пантеона!

Първият видео клип показва разрушенията на времето…

А с това видео представяме величествения Пантеон в село Гургулят:

Вижте също:   Нови разписания на автобусите от село Алдомировци

Повече информация:

4 коментара и връзки към “Пантеонът в село Гургулят се руши!”

  1. Стоилка Арсова каза:

    Как може да се помогне? Банкова сметка за дарения има ли открита?

  2. Сливница каза:

    Здравейте, г-жо Арсова,

    Засега не сме стартирали инициатива за спасяването на Пантеона. Просто публикувахме журналистически репортаж за това, което всеки може да види.

    Ако нищо не се направи, може би ще трябва да направим една кампания/подписка за спасяването на този исторически паметник в памет на един от най-големите български военни подвизи.

    Благодаря за вашия коментар!
    Людмил

  3. Стоилка Арсова каза:

    Здравейте,

    Благодаря за отговора. Хубаво е, че сте направили този репортаж, за да можем да видим разрухата. Наистина жалко за паметта на героите, забравени там горе сред развалините.

    Знаете ли дали не е имало сигнал през последните години към Министерство на културата за състоянието на този паметник? Може би е добре първо да се провери, за да се изчерпат нормалните възможности за реакция, а после ако е необходимо да се прибегне до масовост с ясни послания за оценка на щетите и начини, чрез които би могло да се помогне..

    Поздрави

  4. Здравейте!

    Не сме запознати с реда за сигнализиране на съответните власти. Ако можете да ни помогнете и да ни упътите, ще се радваме да сигнализираме. Предполагам и по E-mail можем да опитаме и ако няма отговор, тогава и с писмена подписка…

    Людмил


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!